• Vrijwilligers binnen halen is moeilijk, maar behouden is nog moeilijker 

  (door Henri Smulders)

  Vanaf dit seizoen heeft BMC in de persoon van Natalie Geerlings een vrijwilligerscoördinator kunnen aanstellen.   

  Natalie is geen onbekende in de BMCfamilie maar zij geeft aan het toch plezierig te vinden om in een gesprek zichzelf te introduceren als vrijwilligerscoördinator.   

  Op mijn vraag hoe lang je actief bent voor BMC antwoordt Natalie: ‘toen mijn zoon Ruben 5 jaar werd heb ik hem aangemeld bij BMC en werd ik vrij snel leider van de teams waarin Ruben in zijn jeugdjaren heeft gespeeld. Op dit moment speelt Ruben met veel plezier in het zesde team van BMC en ben ik uiteraard geen leider meer. Een aantal jaren geleden werd ik door mijn zus Patricia gevraagd om in het 30+ plus team te komen spelen. Dat heb ik gedaan tot ik veel last kreeg van een blessure en moest stoppen met voetballen. In de tussentijd was ik ook al actief in de jeugd- activiteitencommissie en dat heb ik nu alweer zo’n vijf jaar gedaan.’  

  Enkele maanden geleden heeft het bestuur van BMC voorgesteld een vrijwilligerscoördinator aan te stellen en toen viel al vrij snel de naam van Natalie. Ze voelde zich aangetrokken tot deze functie binnen de vereniging en uiteraard is BMC verheugd zo snel iemand te hebben kunnen vinden.   

  Hoe ga je deze rol invullen is mijn volgende vraag?   

  ‘Ik ben begonnen met een beleidsplan te schrijven waarin ik de belangrijke uitgangspunten en doelstellingen heb beschreven die voor BMC belangrijk zijn, ik heb daar ook mijn eigen visie in opgenomen. Belangrijke vragen die daarbij aan de orde komen zijn: hoe haal je voldoende vrijwilligers binnen, maar nog belangrijker is hoe kun je ze behouden? Een vrijwilliger die ergens niet tevreden over is moet gehoord worden, dan pas kun je vrijwilligers voor langere tijd aan je binden. Tevens zal ik proberen een belangrijke rol te vervullen in de aansturing en coördinatie van de vele vrijwilligers die BMC heeft. Overleg met bestuur en diverse commissies is daarbij erg belangrijk.’   

  Op 10 november presenteert Natalie haar beleidsplan in het overleg met bestuur en voorzitters van de commissies.  In haar dagelijkse werk is Natalie teamleider bij Hago Zorg, maar ze geeft aan deze vrijwilligersklus prima te kunnen combineren.    

  BMC is enorm blij zo’n deskundige kracht als vrijwilligerscoördinator aan te hebben mogen stellen en wenst Natalie veel succes en plezier.